Julklänning - Massor med julklänning

Varför är jultomten röd?

Varför är jultomten röd?

Alla vet att en riktig julklänning är vackert röd och de flesta kan gissa sig till att julklänningen är röd för jultomten är röd och allt annat på julen är färgat rött. Det finns naturligtvis julklänningar som inte är röda men de flesta har samma färg eller färginslag från jultomtens kläder.

Dessutom har många julklänningar vita fluffiga kanter eller muddar eftersom det har ju jultomten och juklännigarna försöker att efterlikna jultomten.

Men varför är jultomtens kläder röda?

Julomten har röda kläder

Julomten har röda kläder

Innan år 1930 hade jul­tomt­arna i USA alla möjliga färger på kläderna även om New York hade försökt standardisera de offentliga tomtarna till att vara stora, runda, glad farbröder med vitt skägg och röd rock med en vit kant som hölls på plats av ett brett skärp. Dock så började Coca-Cola med en 30 år lång kampanj där de varje jul visade en jultomte som liknade tomtarna i New York eftersom färgen röd passade företaget bra då de också hade rött och vitt i sin logotyp.

Svensk gjorde tomtens kläder röda

Svensk gjorde tomtens kläder röda

Det var dock en svensk, Haddon Sundblom, som ritade jultomten i Coca-Colas reklamkampanjer så man kan säga att jultomten är faktiskt svensk och att din julklänning är röd tack vare Sundblom.

Liknande bilder av den röda jultomten fanns dock redan på 1800-talet då den tyskfödde, Thomas Nast, gjorde gravyrer åt den politiska amerikanska tidningen Harper's Weekly åren 1863 och 1886.


Juliga & ljuvliga julkläder hittar du bäst hos


Mer fakta om julklänningar

Här kan du hitta mycket mer intressant information och fakta om julklänningar, jultröjor, julunderkläder men också en del roliga och lustiga saker gällande klänningar till julen.

Meny - Julklänning
Till förstasidan på www.julklanning.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
Sverige Röd klänning?BarnklänningNyheter
?>